Leírás
Verhoogd indican door dysbiose of darmziekten
De Indican-waarde in de urine voorziet in een eenvoudige en betrouwbare beoordeling van de gestoorde kolonisatie van bacteriën in de darm (Dysbiose), van de eiwitafbraak of van weefselafbraak door een lokaal zuurstoftekort. Met behulp van het vaststellen van de hoeveelheid Indican in de urine, kunnen afwijkende functies van de darmflora worden gediagnosticeerd omdat dit gepaard gaat met een verhoogde uitscheiding. De verhoogde uitscheiding wijst altijd op een onvolledige verwijdering van het aminozuur tryptofaan in de darm, als gevolg waarvan micro-organismen in de dikke- en dunne darm tryptofaan zullen omzetten in indool, skatool en/of tryptamine.
De aanwezigheid van een gisting-veroorzakende darmflora wordt vooral veroorzaakt door een hoge vleesconsumptie of tryptofaanrijk dieet. Indool wordt dan niet alleen maar uitgescheiden via de urine maar ook gedeeltelijk terug-geresorbeerd. Via de poortader (enterohepatische kringloop) bereikt het dan de lever.
Een andere bron voor een verhoogde indican-spiegel is een verhoogde tryptofaanafbraak door micro-organismen in de darm als gevolg van een gestoorde opname door verhoogde bloedspiegels van fenylalanine (fenylketonurie). In de lever wordt indool door natuurlijke ontgiftingsprocessen geoxideerd en veresterd met zwavelzuur of glucuronzuur en in de urine uitgescheiden als indican (kaliumzout van indoxylzwavelzuur). Zelfs als dit detoxificatieproces niet meer optimaal verloopt, komt het in het serum en de urine tot een abnormale toename van het tussenproduct indoxyl, die kan worden gedetecteerd na de omzetting in indican.
Indool wordt geproduceerd als tryptofaanafbraakproduct in chronische darmontstekingen (veroorzaakt door Proteus of Clostridia), door schimmel-overgroei (ziekten veroorzaakt door schimmels, zoals Candida, Geotrichem e.d.), obstipatie (constipatie), na volledige darmobstructie, door centrale uiteenvallende tumoren, tand- en amandelhaarden en bij pernicieuze anemie. Nierfalen (uremie) en bepaalde zeldzame erfelijke metabole aandoeningen (bijvoorbeeld fenylketonurie) kan nog steeds op deze wijze in de urine worden gedetecteerd.
Indican kan daarom gebruikt worden voor het monitoren en volgen van de behandeling van specifieke ziekten. Het kan een indicatie geven over de doeltreffendheid van de bepaalde maatregelen, zoals zuurstoftherapie, het dieet van de patiënt, het niveau van intestinaal falen het verbeteren van de darmflora. Indican-waarden tot 20 mg per 24 uur urineproductie worden als normaal beschouwd. De hoeveelheid van de indican wordt tegenwoordig meestal semi-kwantitatief in de urine bepaald met behulp van het Obermayer-reagens. Een roze kleur van het oplosmiddel is normaal; bij pathologische processen verandert de kleur in blauw.