Melk
Melk komt in veel voedingsmiddelen voor, niet alleen in boter, kaas en andere zuibelproducten, maar ook als ‘verborgen melk’, met name in bakproducten, verpakte levensmiddelen en afslankproducten.
Melk is een eiwitrijk product, en bevat onder andere calcium, vitamine A en B. Indien u een melkvrij dieet volgt, is het belangrijk dat u voldoende van deze nutriënten binnen krijgt, bijvoorbeeld door veel groenten, noten en zaden te eten.
Vervang de melk niet door een enkel alternatief, maar varieer ook hier zoveel mogelijk.
Melk vervangers:
Vruchten sap, groentepuree en water waarin groenten gekookt zijn, kunnen melk vervangen bij koken en bakken.
In plaats van boter, kan gesmolten dierlijk vet (met name afkomstig van gevogelte) gebruikt worden of plantaardige olie. Olijf olie is met name geschikt voor roerbakken.
Soja – melk, crème margarine, yoghurt, desserts, tofu. Aan sommige producten is calcium, vitamine D en vitamine B12 toegevoegd. Ze zijn kunnen goed melk in recepten vervangen. Rijstemelk, havermelk en notenmelk zijn zuivelvrije alternatieven die u kunt gebruiken als u hier niet op reageert.
Geitenmelk, -yoghurt, -kaas.
Paardenmelk, -yoghurt, -kaas
Schapenmelk, -yoghurt, -kaas.
Zonnebloem- en plantaardige margarine’s.
Kokosvet en –noot – boter, crème
1 kopje water met ½ theelepel soda en 1 theelepel citroen of azijn kan bij het koken worden gebruikt.
Rauw aardappelwater kan in elk recept gebruikt worden in plaats van melk door het met een (staaf)mixer fijn te malen met circa ½ kop warm water. Bij vleesgerechten kan er in plaats van water tomatensap worden gebruikt.
Slagroom – voeg banaan toe aan geklopt eiwit tot het geheel stijf is en de banaan is opgelost. Gebruik gedroogd eiwit om een Salmonella infectie te voorkomen.
Sommige mensen kunnen wel gesteriliseerde of gecondenseerde melk verdragen omdat het verhittingsproces de eiwitstructuur verandert.
Koshere voedingsmiddelen bevatten geen koemelk.
Lactose arme melkproducten zijn: biogarde, cheddar, cottage kaas, Camembert, belegen Goudse kaas, belegen Edammer, gepasteuriseerde kaas.
Melkbevattende producten: pureepoeder, sauspoeder, puddingpoeder * vanillemousse * crème dessertvla * pannekoekmeel, broodmix, hartige taartmix, cakemeel, taart/gebak * bakpoeder * tarwebrood * volkoren toost * beschuit, crackers * melkbollen * instantpizza * zoute sticks * kaaszoutjes * koekjes, eierkoeken, biscuits * cake * Deense koffiebroodjes * gevulde speculaas * frambozencrèmerol * haverbiscuit * vruchtennougat * candybars * caramel * (kersen)bonbons * melkchocolade, noot/rozijnen * melkchocoladehagel * chocoladetoffees * hazelnootcrème, -pasta * chocoladesnoepjes * kokoshagel * pindarotsjes * chocoladepastilles * pindasatésaus * cocktailsaus, dillesaus, groenepepersaus, kerriesaus, knoflooksaus * groentebinder voor crèmesaus * halfvolle koffiemelk * melkpoeder * kalfsragoût, rundvleesragoût in blik * vleeswaren * knakworstjes * Hongaarse vleesschotel * diepvriesmaaltijd * spinazie à la crème * groentespread, komkommerspread, sandwichspread * aspergecrèmesoep (blik), champignoncrèmesoep (blik), koninginnecrèmesoep, Indische currysoep, kreeftensoep * kindervoeding in glas * ijs, roomijs * margarine, dieetmargarine, plantenmargarine, bak- en braadproduct * mon chou, smeerkaas * paneermeel, gekruid * mueslikoeken * Zwitserse strooikaas
Eieren
Eieren worden in een groot aantal producten verwerkt. Het is daarom belangrijk om goed de etiketten van de voedingsmiddelen te lezen.
Ei derivaten – eiwit, eidooier, albumine, ovalbumine, emulgator, lecithine E322 – kan zowel afkomstig zijn van ei als van soja en wordt gebruikt in chocolade, ijs en margarine. Soms kan het zijn dat u vermoedt dat u reageert op ei, maar dat u in werkelijkheid reageert op voedsel dat de kip gegeten heeft, bijvoorbeeld maïs of tarwe.
In plaats van gebruik te maken van eieren, kunt u het product “Eivervanger” gebruiken. Dit is gegarandeerd vrij van kippeneieren en dierlijke eiwitten.
Eihoudende producten: aardappelkroketten, aardappelballetjes, pommes dauphiné, noedels * bitterballen, kroketten, frikadellen, gehaktballen, loempia’s * champignonsoufflés, kaassoufflés, vleessoufflés * kipschnitzels * lekkerbekjes (diepvries) * paneermeel, paneermix vlees/vis * chips naturel/paprika, paprikazoutjes, pizzazoutjes, zoute koekjes, zoute bolletjes, kaaswafeltjes, -zoutjes, -bolletjes * brosnoten, knabbelnoten (borrel-) * kroepoek, garnalen * pizzabroodjes * Deense koffiebroodjes * beschuit, toost * (feest)krentenbrood, kerststol, verpakt gemberbrood, rozijnenbrood, verpakte krentenwegge, verpakt mueslibrood, vruchtenbrood met spijs, Russisch brood, saucijzebrood * gebak, amandelbroodjes, -staaf, pudding, ijs voor diabetici * gebak, (vruchten)koeken, appelcake, -taart, banketletter, koeken, koekjes, sprits, stroopwafels, mergpijpjes, negerzoenen * gevulde tahinkoek, gevulde vruchtenkoek * advocaatvla, feestpudding, griesmeelpudding, rijsttoetje * diepvries-chipolatapudding * ijs met advocaat * advocaat, campari, likeur, vermout * soepen, sauzen, salades * paté filet americain * kipsaté * pindasatésaus * haring in saus * spaghetti quick saus * fritessaus, slasaus, mayonaise, halvanaise * slafris, slamix * tomatenketchup * komkommerspread, sandwichspread * diepvriesmaaltijden * cannelloni, lasagne, macaroni, mie, tagliatelle * kindervoeding (in glas) * snoepgoed * (hak)nougat, nougatblokken * toffeebonbons * candybars * glutenvrij volkorenbrood, glutenvrije biscuits, glutenex meel * eierpannenkoekmix, gistdeegmix, wenermix, soezenmix * mix voor sachertorte * mix voor fonduesaus * bouillon met kip, bouillonpoeder * (Farmacie: keelpijntabletten (lysozym)) * (Cosmetica: shampoo) *
Vaccinaties – Bij de productie van vaccins wordt vaak gebruik gemaakt van eieren. Hierdoor kan men na vaccinatie gaan reageren op ei-producten.